Bejelentkezés
FUSZEREK.HU

FŰSZEREK

fűszer

Info

FUSZEREK.HU
/fuszerek.html

Fűszerek: Köménymag Delikát - a nem mindennapi ízekhez.

Az oldalon különböző fűszerek,olajok,szószok leírásaik lesznek és segítségek milyen ételbe használhatjuk őket.Továbbá még az oldalon lesznek receptek,képek,kerttel kapcsolatos ötletek és még sok más kerttel kapcsolatos információ.

Legújabb twittek

Keresés

Fűszerek:

Angelika

  • Népies neve: angyalfű, angyalgyökér
    Gyökerét használják ízesítőként. Régi fűszer- és gyógynövény, melyet már a középkorban a kolostorok kertjében is termesztettek, és nagyra becsültek. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. A növény levele és gyökere saláta-, főzelék- és mártásízesítő. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Angelikafu

Angosztúra

 

Áfonya

  • Népies neve: afinya, fekete áfonya, havasi meggy, kukajsza
    A növény borsó nagyságú, hamvaskék színű termése szolgáltatja a vadas ételek híres ízesítőjét. Az őz, nyúl, szarvas, fácán, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt szinte nélkülözhetetlen. Különleges zamatán kívül az áfonyával a szervezetnek értékes tápanyagokat is juttatunk. Lekvár, szörp, bor vagy tea formájában is fogyasztják, mert nagyon jó hatású a bélflórára, mivel a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi.

Ánizs

  • Népies neve: ánizsmag, illatos ánizs, bécsi kömény
    Jellemző kellemes illata, édesen aromás ízű fűszer. Már az ókorban is használták az egyiptomiak. Felhasználhatjuk főzelékek ízesítésére. Vad ételek, mártások ízét előnyösen érdekessé tehetjük egy parányi ánizzsal. Gyógyhatása miatt étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, szélhajtó szerként is használják.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Ánizs

Babérlevél

  • Népies neve: albertlevél, szagos levél, illatfa
    A legrégebben ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik. Régen a dicsőség, győzelem és hírnév jelképe volt. Felhasználhatjuk levesek, szószok, pácok, mártások, sültek készítésénél, valamint halak marinálásánál. Különlegesen aromás ízt kölcsönöz az egyben sült sertés- és marhahúsoknak, ha párolás közben a lebébe teszünk egy-egy levélkét. Mivel a levelek erősen aromásak, ügyeljünk a felhasználásnál, mert kesernyés íze elronthatja ételünket.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Babé

Bazsalikom

  • Népies neve: kerti bazsalikom, királyfű, németbors
    A bazsalikom általánosan ismert és kedvelt fűszer, mely a kereskedelemben morzsolt állapotban kerül forgalomba. Mint fűszer sokoldalúan használjuk. Levesekben, főzelékekben, salátákban, szószokban, pácokban, sültekben alkalmazhatjuk.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Bazsalikom

Boróka

  • Népies neve: apró fenyő, borsfenyő, komkék
    Hazánk nagy részén nagy tömegben előforduló örökzöld cserje. Kékes, hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert.Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, vadpástétomok fontos ízesítője. Nem hiányozhat az igényesebb pácléből sem.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Boróka

Borágó

Bors

  • Népies neve: fekete bors, piper
    A legismertebb és legáltalánosabban használt fűszer az egész világon. A fekete bors a növény éretlenül szedett , szárított termése. A fehér bors ezzel szemben a növény érett termése, melyről a külső héját áztatással és dörzsöléssel eltávolítják, színe így világos barna. A bors egész és őrölt formában kerül forgalomba. Mindkét állapotban, ízlésnek megfelelően minden ételhez adható. Nagyon jó alapízt ad például a borsos marhatokánynak, pirított májnak, vagdalt húsféléknek.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Bors

Borsikafű

  • Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, csombor, hurkafű
    Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, saláták, gombás ételek, vadpácok, majonéz, mártások fűszere. Használatával takarékosan kell bánni, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ezért ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételhez keverni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a fekete borsot lehet vele pótolni, és egyben gyógyhatása is van.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Borsikafű

Borsmenta

  • Népies neve: borsos menta, angol menta
    Mint teanövény, a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában is jó szolgálatot tesznek. Erősen érdekes menta íze miatt csak elvétve használjuk, pedig például gyümölcssalátának egy pár levélke pikáns, kellemes ízt ad. Ugyancsak pompás ízt kölcsönöz kakukkfűvel, majoránnával együtt a pulykatölteléknek. Használata rendkívül egészséges is, emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál használják.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Borsmenta

Cayenne-i bors

  • Népies neve: amerikai bors, aranybors, ördögbors
    Az újabban ismét divatossá váló, pompásabbnál pompásabb ízesítők, fűszerkeverékek és szószok egyik alkotóeleme. A törpepaprikához hasonlóan téglavörös színű növény. A mi paprikánknál azonban erősebb, csípősebb, maróbb ízű fűszer.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Cayenne-bors

Cikoria

Citrom

  • Népies neve: citronyád, citrony
    Héja és leve sokoldalúan felhasználható konyhafűszer. A gyümölcs héja megszárítva, spirális szalagokban vagy kockára vágva kerül forgalomba. Otthon legjobb friss állapotban tartani. A citromlé vitaminokban gazdag. Rendkívül ízletessé tehetjük salátáinkat friss citromlével.

Citromfű

  • Népies neve: anyaméhfű, macskaméz, melissza
    Levele inkább nyersen, de szárazon is használható gyümölcslevesek, saláták, gombaételek, főzelékek elkészítéséhez. Felhasználják még növényi ecetek és diétás receptek hozzávalója.

Csillagánizs

  • Népies neve: csillagos ánizs, kínai ánizs
    Igen kellemes aromájú, édeskés ízű fűszer, mely Dél-Kínában honos. Felhasználható sütemények, gyümölcslevesek, szilvakompót, puncs és egyéb likőrök ízesítésére.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Csillagánizs

Curry

Édesgyökér

  • Népies neve: bécsi kapor, főnigli, nagy kömény, római kapor
    Magja kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető szagú, íze édeskés, kissé csípős. Nagyon egészséges fűszer, amely főzelékek, saláták, szószok, marinádok, teasütemények ízesítésére használható. A növény fiatal levélzetéből salátát, levest, főzeléket készíthetünk.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Édesgyökér

Édeskömény

  • Népies neve: bécsi kapor, főnigli, nagy kömény, római kapor
    Magja kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető szagú, íze édeskés, kissé csípős. Nagyon egészséges fűszer, amely főzelékek, saláták, szószok, marinádok, teasütemények ízesítésére használható. A növény fiatal levélzetéből salátát, levest, főzeléket készíthetünk.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Édeskömény

Fahéj

  • Népies neve: ceyloni fahéj, cinnet, cinnamomi
    Mindenki által ismert illatos konyhafűszer. Egyike a legrégibb ízesítőknek. Jellemző illatú és édeskés, kissé fanyar ízű fűszer. Vágott darabokban vagy őrölve árusítják.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Fahéj

Fehér üröm

  • Népies neve: bárányüröm, hegyi üröm
    Virágos hajtásait ürmösborok és egyes likőrök készítésére kiterjedten használják. A növény keserű ízű, illata fűszeres. Teája gyomorbántalmaknál, étvágytalanságnál, alacsony vérnyomásnál használatos.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Fehérüröm

Fekete üröm

  • Népies neve: anyafű, taplóüröm, mátrafű
    Kesernyés, de nem kellemetlen ízű fűszer. A növény virágzó hajtását sültek készítésénél használják, mint régóta kedvelt fűszert. A majoránna pótszereként is emlegetik. Nagyon hasznos zsírok semlegesítésére, könnyebb megemésztésére. Kitűnő a káposzta és egyes gombaételek ízesítésére is.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Feketeüröm

Fodormenta

  • Népies neve: anyafű, taplóüröm, mátrafű
    Kesernyés, de nem kellemetlen ízű fűszer. A növény virágzó hajtását sültek készítésénél használják, mint régóta kedvelt fűszert. A majoránna pótszereként is emlegetik. Nagyon hasznos zsírok semlegesítésére, könnyebb megemésztésére. Kitűnő a káposzta és egyes gombaételek ízesítésére is.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Fodormenta

Fokhagyma

  • Népies neve: büdös hagyma
    A magyar konyha fokhagyma nélkül el sem képzelhető. Hazánkban nagyban termesztik, és az egész világon kedvelik kiváló minősége és különlegesen érdekes ízjavító hatása miatt. Tápértéke jelentős, mert szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, illóolajat, C-vitamint tartalmaz. Nyersen, szárítva, por és krém formájában is megvásárolható. Felhasználása, illetve adagolása egyéni ízlés szerint javasolható levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadas ételek, szószok készítéséhez.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Görögszéna

Gyömbér

  • Népies neve: ginger, ingwer
    A növény gyökértörzse szolgáltatja a fűszert. Egyes levesek, levesgombócok, szószok, angolosan készített húsok kitűnő ízesítője.

Izsóp

  • Népies neve: izsópfű, kerti izsóp
    Kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Burgonya-, zeller-,petrezselyemételek, pecsenyék, pácok ízesítője.

Kakukkfű

  • Népies neve: balzsamfű, démutka, kakucskafű, tömjénfű, timián
    Kellemes, jellemző kámforos illatú és aromás ízű fűszernövény. Vágott vagy morzsolt állapotban kerül a kereskedelembe. Általában majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval és zsályával együtt ízletes. Felhasználható zöldségételek, pecsenyék, levesek készítéséhez. Külföldön a kőrözöttek divatos fűszere.

Kapor

  • Népies neve: fűszerkapor, uborkafű
    A magyar konyha kedvelt fűszere. Jellegzetes, általánosan ismert, össze nem téveszthető, átható aromáját illóolaj-tartalmától nyeri. Sokoldalú felhasználása az egész világon híres fűszerré avatta. Aromája forró zsírban vagy rántásban jól érvényesül.
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Kapor

Kapri

  • Népies neve: kaporna, kapribogyó
    Jellegzetesen fanyar, kellemesen kesernyés és csípős íze miatt az ínyencek egyik kedvenc fűszere. Érdekes, különleges aromája a húsételeknek, mártásoknak, kőrözötteknek, vadas ételeknek pikáns ízt biztosít.

Kardamom

  • Népies neve: kardamomimag
    Délkelet-Ázsia trópusi helyein előforduló növény, melynek termése adja a fűszert. Gyengén kámforillatú, és csípős, fűszeres ízű.

Koriander

  • Népies neve: beléndfű, cigánypetrezselyem, zergefű
    Ősidők óta használt fűszer. A Földközi tenger vidékéről származik. Közkedvelt fűszer, melyet sültek, húspácok, káposztafélék, szószok, marinádok készítésénél használunk.

Kömény

  • Népies neve: köménymag, hasznos kömény, konyhakömény
    A Föld legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerei közé tartozik. Tipikusan erősen fűszeres ízű mag. Kenyérbe és péksüteményekbe teszik, illetve süteményeket hintenek meg vele. Kőrözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, saláták, burgonya-, káposztaételek, kolbászáruk és különféle mártások kiváló ízesítője. Ezt a fűszert fanyar, érdekes íze miatt nem ajánlatos más fűszerekkel együtt használni.

Kurkuma

  • Népies neve: kurkunnagyökér
    Hazája a trópikus Ázsia, Kína és az Indiai-szigetek. Sajátságos aromája miatt a túlfűszerezett ételeket kedvelők használják. Nagyon jó étvágygerjesztő hatású.

Lestyán

  • Népies neve: levescsík, orvosi lestyán
    Erős zellerre emlékeztető, fűszeres illatú, intenzív aromájú fűszer. Levesek, főzelékek, saláták és diétás ételek ízesítője.

Majoránna

  • Népies neve: majorána, pecsenyevirág
    A legkedveltebb, a legrégibb és leghíresebb magyar fűszer. Kiváló aromájú, erősen jellegzetes, kellemes illatú és hűsítő, kesernyés ízű. Különleges ízt és zamatot kölcsönöz ételeinknek. Levesek, főzelékek, mártások, húsételek fűszerezésére használják. Nagyon előnyös bárány-, birka- és ürühús elkészítésénél.

Metélőhagyma

  • Népies neve: pázsithagyma, snidling
    A metélőhagymát csak nyers állapotban, frissen, finomra vágva használjuk, és nem szabad az ételbe főzni. Tálaláskor szórjuk meg vele ételeinket, mint például leveseket, salátákat. Főzéskor ugyanis a zsenge, finom íze elillan. Ízesítő hatásán kívül nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Mustár

  • Népies neve: angol mustár, fehér mustár
    Ősidők óta ismert és használatos fűszer. A konyhában uborka és egyéb savanyúságok eltevéséhez, halmarinádok, pácok, majonézek, kolbászáruk ízesítésére használjuk.

Padlizsán

  • Népies neve: kékparadicsom, törökparadicsom, tojásgyümölcs
    Ízletes, tápláló és igen sokféleképpen elkészíthető zöldség. Előétel, leves készíthető belőle, karikára vágva kiránthatjuk, pürésíthetjük.

Paprika

  • Népies neve: kerti bors, magyarbors, törökbors, veres bors
    A magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, hiszen ételeink az egész világon a paprikáról híresek. Őshazája azonban Amerika, Európába az újvilág felfedezése után került. Hazánkban Szeged és Kalocsa környéke a fő paprikatermő vidék. Magyarországon hétféle minőségben dolgozzák fel: különleges, csípősségmentes, csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős.

Pasztinák

  • Népies neve: paszternák, olaszrépa
    A gyökere és magja a petrezselyemhez nagyon hasonló ízű, csak valamivel édeskésebb. Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, gyökere is nagyobbra fejlődik.

Petrezselyem

  • Népies neve: petrezsirom
    Egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Sok-sok ételünkhöz nélkülözhetetlen fűszer. A növényt finomra vágva csak közvetlenül tálalás előtt adjuk a kész ételekhez, míg a sülteknél együtt sütjük a hússal. A növény illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára nagyon előnyös, ezért főleg télen használjuk bőségesen.

Rebarbara

  • Népies neve: kesernyés szár
    Ásványi anyagokat, főleg Káliumot, növényi savakat és C-vitamint tartalmaz. A hámozott levélnyelek levesnek, mártásnak elkészítve, sütve, pörkölve kompótnak, krémnek egyaránt alkalmasak.

Római kömény

  • Népies neve: kuminmag, egyiptomi kömény
    A mi köményünkre hasonlít, azonban fanyarabb, csípősebb, markánsabb ízű. Keverik sajtba, sütik kenyérbe, hintik pogácsára, péksüteményekre. Erősen pikáns ételek, levesek, rizsköretek készítésénél használjuk.

Rozmaring

  • Népies neve: antósfű, rozmarin
    A fűszer jellemző, enyhén kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, töltelékek, gombás készítmények és az ecetes halételek kedvelt fűszere.

Sáfrány

  • Népies neve: bécsi sáfrány, fűszersáfrány, spanyol sáfrány
    A virág bibéje adja a fűszert, melynek begyűjtése nagyon fáradságos munka, mivel 80-100000 bibe kell 1kg száraz fűszer előállításához. Emiatt tartozik a világ legdrágább fűszerei közé. A sáfrány vöröses barnás színű, aromás illatú, kesernyés, fűszeres ízű növény. Fűszerként és szinezőanyagként egyaránt használják.

Sáfrányos szeklice

  • Népies neve: magyar pirosító, olajözön, pórsáfrány, szeklice
    Nálunk több helyen termesztett, sátorozó fészkű fűszernővény. A fészekből kicsipegetett szirmok szolgáltatják a fűszert. Egyes konyhaételek, sütemények, tészták, italok színezésére használják.

Szegfűbors

  • Népies neve: jamaicai bors, piment, angol fűszer
    Ízében borsra, illatában szegfűszeg és fahéj keverékére emlékeztet. Ráncos héjának színe vörösesbarna vagy sötétbarna, illata aromás, gyengén égető ízű. Hasonló fűszerezési célokat szolgál, mint a többi borsfajta, de mindenekelőtt pácok, szószok, pástétomok, halételek, saláták speciális ízesítője. Nagyon keveset kell használni belőle.

Szegfűszeg

  • Népies neve: fűszerszegfű, szegecske
    Egyike a legrégibb és a legkedveltebb aromájú fűszereknek. A fűszer jellemző, kellemes, fűszeres illatú, kesernyés, édeskés ízű. A fűszerek közül a legtöbb illóolajat (16-25%) tartalmazza. Befőttek, kompótok, tészták, néha sültek ízesítésére használják.

Szerecsendió

  • Népies neve: máciszdió, muskátdió
    Az értékes, nemes fűszerek közé sorolják. Erős illatát és jellegzetes ízét magas illóolaj-tartalma adja. Levesek, főzelékek, vadhúsok, mártások fűszere.

Szurokfű ( Oregánó )

  • Népies neve: balzsamfű, fekete gyopár, kasbók
    Leginkább az olasz konyha ételeinek fűszere. Hatásában és aromájában hasonlít a majoránnára és a kakukkfűre. Egyes helyeken a majoránna pótlására is használják.

Tárkony

  • Népies neve: esztragon, tárkonyüröm
    Jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű, értékes konyhafűszer. Friss, zöld állapotban vagy szárítva használják. Különleges ízű salátafűszerek és ecetes savanyúságok eltevéséhez szolgáló ízesítők alkotórésze.

Torma

  • Népies neve: csípős torma, orrtekerő torma
    Aromás, kellemesen csípős íze folytán általánosan kedvelt fűszernövény. A legismertebb elkészítési módja: kevés vízhez ecetet, sót, cukrot teszünk, és ezzel keverjük össze a lángon hirtelen átmelegített tormát.

Turbolya

  • Népies neve: olasz saláta, illatos turbolya
    Ánizsra emlékeztető illatú, édeskés ízű növény, melyet már az ókori rómaiak is használtak. Speciális zöldségleves, tyúk, báránysültek ízletes fűszere.

Vanília

  • Népies neve: kerti vanília, vanillin
    Az egyik legfinomabb és legaromásabb külföldi fűszerünk. Sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek, édes ételek ízesítésére használják.

Vasfű

  • Népies neve: ecetfű, keserűfű, lakatfű
    Hasznos kiegészítő fűszer a konyhában. Friss hajtásai kitűnően ízesítik a salátákat és a különböző leveseket. Jellegzetes sós íze miatt jól lehet használni ott, ahol egészségügyi okokból sómentes ételek fogyasztását írják elő.

Zeller

  • Népies neve: celler
    Közismert konyhanövény levele és gumója szolgáltatja az illatosan aromás, édeskésen fanyar ízű fűszeradalékot.

Zsálya

  • Népies neve: kerti zsálya
    Közkedvelt ételízesítő. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek. Zsályával ízesíthetjük a zsíros húsételeket és azok köreteit, lágy sajtok és főtt tészták fűszerezésére is kiválóan alkalmas.


Warning: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_3un7viu6ai0bb7q9il3ue9be02, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0